Osaksi suurempaa -taidehetkissä on luvassa tiedettä ja taidetta Arto O. Salosen sekä Saara Liljan johdolla


Professori Arto O. Salosen ja tohtori Saara Liljan taidehetkissä Tikkurilan kirkolla pohditaan, miten ihminen voi irrallisuuden sijaan päätyä osaksi merkityksellistä maailmaa.

Poikkeuksellisen vangitsevana puhujana tunnetun Salosen ja taiteilija, tohtori, Liljan johdolla aiheena ovat kolmena keskiviikkoiltana ihmisyyden ja osallisuuden keskeiset kysymykset.

Salosen ja Liljan edellisen Taidehetkien sarja vuoden 2023 alussa Tikkurilan kirkolla keräsi kiitosta ja pyyntöjä jatkosta. Nyt sitä seuraa 31.1., 7.2. ja 14.2. kello 18. Keskustelua perustavanlaatuisista kysymyksistä inspiroivat tohtori Saara Liljan valokuvat, joissa toistuvat maailmamme peruselementin, kallion, muodot ja värit.

Osallisuutta tutkinut Salonen näkee, että se mahdollistuu kokemalla monitahoista kuulumista ja tulemalla osaksi itseä suurempaa maailmaa.

– Vaikka irtiottoa meille ihmisille usein markkinoidaan vapautena, katoaa siinä pohjimmillaan merkitys olemassaololle. Jos on irti ei voi vaikuttaa, mutta jos kuuluu, on myös pakko ottaa osaa, professori kuvailee.

Osallisena ihminen kykenee vaalimaan hyvän elämän mahdollisuuksien säilymistä ja toimimaan tulevaisuuden puolesta. Teot rakentavat yhteistä tulevaisuutta, ja tulevienkin sukupolvien voi uskoa olevan tyytyväisiä tehtyihin valintoihin. Nyt kuitenkin ollaan eksistentialistisen kriisin partaalla.

– Luonnonvarakysymys, ilmastonmuutos ja biodiversiteetin kapeneminen ovat isoja kysymyksiä. Ylläpitämisen sijaan tuhoamme. Planeetta on suuri, mutta ongelma on, että se on meille liian pieni, Salonen toteaa.

Taidehetkien vetäjät ajattelevat, että vaikeina aikoina tarvitaan paitsi ratkaisujen etsimistä yhdessä myös sen tunnistamista, mikä on arvokasta.

– Arvokkaat asiat voivat olla lähellä, eikä niiden vuoksi tarvitse lentää toiselle puolelle maailmaa. Jotenkin meillä myös ajatellaan, että on aina parempi esittää kritiikkiä kuin ratkaisuja, vaikka parasta osallisuuttahan on, että voi antaa hyvää palautetta. Valokuvat voivat toimia sanattomina ja rakentaa ymmärrystä uudella tavalla, planetaarisuuteen työssään perehtynyt Lilja sanoo.

Hän näkee, että ratkaisujen haussa ja myös alitajunnan virittäjänä taiteella voi olla iso rooli.

– Uskon, että näistä Taidehetkistämme kirkolla voi tulla samanlaisia tarpeellisia ja samalla hyvän olon hetkiä kuin viimeksi.
Osaksi suurempaa -taideillat klo 18 (Voima-Sali, Tikkurilan kirkko):

31.1. klo 18 Teemana: Juuret

7.2. klo 18 Teemana: Luottamus

14.2. klo 18 Teemana: Rakkaus

Jokaisella kerralla Tikkurilan seurakunnan pappi Jaakko Hyttinen poimii vankalla Raamatun-tuntemuksellaan psalmin, jonka esittelee ja esittää. Psalmeista löytyy kytkös teemaan ja kallioaiheeseen. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy ja niissä on pieni mehu- ja kahvitarjoilu.

Saara Liljan valokuvia on näytteillä Tikkurilan kirkon aulassa 24.1.2024 alkaen. Tie planeetalle -näyttelyn avajaiset pidetään 24.1.2024 kello 19 ja Lilja kertoo planetaarisuudesta töidensä avulla. Vapaa pääsy.

Itseoppineella valokuvataiteilija Saara Liljalla MMT, FM, on opettajan ja luonnontieteilijän tausta sekä pitkä kokemus kestävän kehityksen yhteiskunnan rakentamisesta – niin hallinnon, koulutuksen kuin tutkimustyön puolelta. Lilja on perehtynyt erityisesti ilmastonmuutokseen, vihreään siirtymään ja luonnon monimuotoisuuden kehittämiseen.

Professori Arto O. Salonen on kestävän hyvinvoinnin asiantuntija. Hän työskentelee professorina Itä-Suomen yliopiston yhteiskunta- ja kauppatieteellisessä tiedekunnassa, on Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin jäsen ja Snellman-kesäyliopiston tiederehtori.

 Kuvat: Markku Pihlaja ja Sakari Röyskö

Kommentit

Suositut tekstit