Rakennustyömaan kypäräkoodi


Menneinä vuosikymmeninä rakennustyömailla on voinut helposti tunnistaa työntekijän ammatin kypärän värin perusteella. Nykypäivänä asia ei ole aivan näin, käytännöt vaihtelevat työmaasta ja toimijasta riippuen.

Värikoodeissa on kyse työmaakulttuurista, ei rakennustyömaiden ohjeista. Osa pitää kuitenkin edelleen kiinni vanhoista värikoodeista, vaikka toisaalta vääränväriseen kypärään on työmaalla mahdoton pukeutua. Työnjohtajalla on perinteisesti ollut valkoinen kypärä, myös vierailijat ovat käyttäneet valkoista kypärää. Työntekijöillä ja asentajilla on keltaiset kypärät, räjäytystöissä on käytetty mustaa kypärää ja sähköasennuksessa sinistä. Putkimiehillä on oranssi kypärä, hitsaajilla tai raudoittajilla punainen, työsuojelupäällikkö saattaa kulkea työmaalla vihreässä kypärässä.

Tikkurilan kirkkoa rakentavalla Lujatalolla on työmaalla käytössä lähinnä valkoisia ja keltaisia kypäriä. Yksi asia on kuitenkin muuttumaton: kaikilla työmaalla kulkevilla on kypärät, sillä työmaalla on kypäränkäyttöpakko.

Värikoodit ovat tuttuja myös kirkollisesta maailmasta, pappi pukeutuu perinteisesti mustaan pantakaulukselliseen paitaan, lila väri on varattu piispoille ja vihreä on diakoniatyöntekijöiden pantapaidan väri.

Juttua varten on haastateltu työpäällikkö Rami Tapanaista ja vastaavaa työnjohtajaa Rainer Ahosta Lujatalolta. 

Teksti ja kuva Lotta Numminen

Kommentit

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta. Olin jo usein ihmetellyt näitä värejä rakentajien kypäröissä. Nyt tiedän enemmän, että minkä alan tekijä on kyseessä. Työnjohtajan kypärän tiesin mutta en esimerkiksi sähköasentajan kypärien väriä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit