Tikkurilan kirkon julkisivuun tulee modernia lasitaidetta ja painokuvioituja tiiliä


Koska kirkon työmaalla on tohina päällä, pitää taiteen teossakin pitää vauhtia, pohtivat Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo.
Hampaita kalisuttava talviviima pyyhkii Tikkurilan keskustaa, mutta taiteilija - arkkitehtikaksikko Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo ovat hyväntuulisen innostuneita. Heidät on äskettäin valittu Tikkurilan rakenteilla olevan kirkon julkisivun taiteilijoiksi.

Kokenut kaksikko on toteuttanut monia julkisen tilan taide- ja arkkitehtuurihankkeita ympäri Suomea. Kirkossa taiteilijat tulevat tuomaan kristillistä sanomaa esiin tiilien painokuvioinnilla ja lasien digiprinttauksella.

- Lasiteoksesta puhumme modernina lasimaalauksena. Teos koostuu kristillisistä symboleista. Lähtökohta teokselle on eri kuin vanhempien kirkkojen ikkunoissa, jotka sijaitsevat ylhäällä. Tässä isot ikkunat erottavat pyhiä toimituksia sisältävän salin katutasosta. Nykypäivään sopii avoimuus, mutta lasiteoksella luodaan sopivasti läpikuultavuutta, joka erottaa elegantisti sisä- ja ulkotilan, Partanen kertoo.

- Osittaisella rasteroinnilla teoksesta ei tule peittävää, vaan siinä on myös läpinäkyviä osia, joista näkee ulos, Lamusuo täydentää.

Symboleiden ohella ikkunassa näkyy myös aika ja paikallisuus. Samanlaista tekniikkaa, jossa pigmentti sulatetaan teknisesti osaksi lasia on käytetty myös kaksikon ehkä tunnetuimmassa teoksessa Evoluutio, joka sijoittuu Kaarisairaalan julkisivuun Kuopiossa.

Julkisivun tiilet toimittaa perinteikäs tanskalainen tiilitehdas Petersen. Osaan tiilistä painetaan sanoja ja taiteilijoiden toiveena on, että ohikulkijan katse poimisi niistä aina jotakin hieman uutta – kuin kirjastosta ikään.

- Tiiliteos koostuu kristillisistä elämänviisauksista, jotka opastavat oman itsen, toisen ihmisen sekä Jumalan kohtaamisessa. Kristillisyyden ytimen muodostavat rakkaus ja anteeksianto, Partanen sanoo.

Vaikka kuopiolaisten suunnittelijoiden aiempien töiden toteutusympäristöt ovat vaihdelleet museoista  sairaaloihin ja kylpylästä lentoasemaan, on itse työskentelymetodi kuulemma aina sama. Liikkeelle lähdetään empatiasta, selvittämällä, mitä juuri kyseinen tila ja sen käyttäjät tarvitsevat.

On kirkolla suunnittelukohteena silti erityislaatunsa.

- Koen, että koska kirkko on pyhä paikka, on kunnia päästä tekemään sinne taidetta ja vahvistamaan sen avulla pyhyyden tuntua sekä kokonaisarkkitehtuuria. On tärkeää luoda paikka ihmiselle kohdata toinen ihminen, mutta myös Jumala, Lamusuo kuvailee.

Tikkurilan kirkon taiteilijan valinta toteutettiin avoimena portfoliohakuna alkusyksyllä 2019. Hakemuksen jätti määräaikaan mennessä 93 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää. Jatkoneuvotteluihin valittiin kuusi kandidaattia.

Kirkon taiteilijoille tulee toteutettavaksi kaikkiaan neljä kokonaisuutta: alttarialueen taide, kadulle rajautuvat lasiseinät, katutason tiilimuurauksen painokuviot ja kastepuu. Partanen & Lamusuo toteuttavat ensin kaksi julkisivun kokonaisuutta. Sisätilan taiteen toteuttaja vahvistuu lähiaikoina.

Taiteen hankinnan valmisteluryhmää vetänyt viestintäpäällikkö ja pappi Meri-Anna Hintsala sanoo, että taiteen kautta kirkko voi tuoda merkitystä kaupunkiympäristöön.

- Tikkurilan kirkon halutaan välittävän sanomaa ihmiselle hyvää tekevästä ja sielua hoitavasta kohtaamisesta. Puhumme kohtaamisen kehästä: ihminen, toinen ihminen, Jumala ja luonto ympärillämme. Pyhyys on läsnä tässä vuorovaikutuksessa.




Kommentit

Suositut tekstit