Tikkurilan kirkkoon tulee perinteikäs, mutta moneen taipuva urkumalli


Tikkurilan uuteen kirkkoon tulevat niin kutsuttua Zachariassenin tyyliä edustavat, 17-äänikertaiset urut. Tanskalaissyntyinen, Uudessakaupungissa toiminut, Jens Zachariassen rakensi urkuja 1800-luvun loppupuolella. Silloin tehtiin paljon juuri tämän kokoisia soittimia, kertoo Tikkurilan seurakunnan kanttori Samppa Laakso (kuvassa).  

Urut rakentaa urkurakentamo Veikko Virtanen, jonka verstas sijaitsee Espoossa. Soitin tulee siis Tikkurilaan läheltä.

- Tämä kyseinen urkutyyppi on alkujaan tehty seurakuntaveisuuseen eli jumalanpalveluselämään ja edustaa romanttista tyylisuuntaa. Yksi syy siihen, miksi tähän urkutyyppiin päädyttiin oli se, että soitintyyppi taipuu moneen, se ei aseta tyylisuuntarajoituksia. Vanhemman musiikin lisäksi sillä pystyy soittamaan hyvin myös uutta musiikkia. 

Miten käy siis, jos vihkipari toivoo Tähtien sodan tunnusmusiikkia häämarssiksi?

- Nämä urut eivät asetu sille esteeksi, Laakso vahvistaa.

Myös Pyhän Laurin kirkossa, seurakunta-alueen toisessa kirkossa, on ollut 1800- ja 1900-luvulla Zachariassenin rakentamat urut. Nyt niistä on kirkossa enää jäljellä julkisivu, jonka takana on toinen soitin. 

- Tähän kuitenkin liittyy idea juuri Zachariassen-tyyppisestä soittimesta. Se luo tavallaan  jatkumoa vanhan ja uuden kirkon välille. Sattuu olemaan vieläpä niin, että kirkon ullakolta on löytynyt vanhojen urkujen urkupillejä. Nyt aletaan selvittää, onko niitä mahdollista hyödyntää uuden soittimen rakentamisessa.

Kommentit

Suositut tekstit