Nuoret maalasivat graffitin Tikkurilan kirkon työmaa-aitaan



Vielä 2000-luvun alkuvuosina graffiti oli lainsuojaton taiteenlaji. Kaupungit pyrkivät pitämään graffitit pois katukuvastaan, ja Helsingissä oli käynnissä massiivinen Stop töhryille -kampanja, jossa myös graffiteille oli nollatoleranssi. Mahdollinen maalaaminen tapahtui pääosin luvatta.

Muuttunut suhtautuminen ja viime vuosien katutaidebuumi ovat tuoneet kesympien muraalikuvitusten ohella myös luvallisen ja tilatun graffitin näkyviin julkisille paikoille.

Kukapa olisi viime vuosikymmenellä uskonut, että kirkko tilaisi graffitin Vantaan keskeisimmälle paikalle Asematien varteen vastapäätä kaupungintaloa. Sunnuntaina 29.9. näin kuitenkin tapahtui.



Graffitiartisti Hende eli Pete Nieminen ohjasi graffitityöpajan lapsille ja nuorille. Nuoria oli paikalla kymmenkunta. Suurin osa maalaajista oli Varian opiskelijoita, mutta mukana oli pari nuorempaakin tekijää. Työpajan tuotoksena Tikkurilan rakenteilla olevan kirkon työmaa-aitaan syntyi teos Yhdessä.

Aidossa graffitissa on aina tekstiä. Niin Tikkurilan kirkon graffitissakin. Tyypillistä graffitien teksteille on, että ne eivät asiaan vihkiytymättömille ole välttämättä ihan helposti luettavia. Tässä graffitissa lukee Yhdessä. Tämä sopii hyvin, sillä Tikkurilan kirkosta ollaan tekemässä kohtaamisen paikkaan ja yhteisöllisyyden tyyssijaa. Tekstin lisäksi aitaan on maalattu sydän, jonka sisällä yhdistyvät kädet, sekä mummon ja koiran kuvat.

Tyyliltään Tikkurilan kirkon työmaa-aitaan syntynyt teos on piissi (engl. piece, sanasta masterpiece, 'mestariteos') eli suurikokoinen, värikäs, huoliteltu ja taidokas graffitimaalaus. Piisseissä on monia kirkkaita värejä ja luovasti muotoiltujen kirjainten lisäksi joskus myös esimerkiksi ihmishahmoja.

Hende ei ollut tässä paikassa asialla ensimmäistä kertaa. Viime syksynä hän maalasi teoksen graffititaiteen 10 käskystä Tikkurilan vanhaan kirkkoon juuri ennen rakennuksen purkamista.



Nyt työmaa-aitaan syntynyt graffiti on kaupunkilaisten ihailtavana Tikkurilan kirkon rakennusvaiheen ajan. Kirkon on määrä valmistua adventiksi 2020.



Teksti: Juha-Pekka Vanhatalo
Kuvat ja videot: Hende ja Juha-Pekka Vanhatalo

Kommentit

Suositut tekstit