Tikkurilan kirkon perustuksiin piilotettiin aikakapseli

Kapselia settamassa Eila Palonen, Lukas Aalto ja Pirjo Astor. Taustalla avustaa Rainer Ahonen. 

Tikkurilan kirkon peruskiven muuraustilaisuutta vietettiin tänään juhlavasti auringossa kylpevällä työmaalla. Kirkon perustuksiin piilotettiin samalla niin kutsuttu aikakapseli, johon talletettiin muun muassa paikallisen Tikkurilan lukion oppilaan kirje tulevaisuuteen. Kuten kunnon juhlatilaisuuksissa yleensäkin kuultiin kuorolaulua ja juhlapuheita, jotka pitivät yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohta Eve Rämö ja kirkkoherrat Janne Silvast sekä Martin Fagerudd.

Kapselia olivat asettamassa paikoilleen lasten vapaaehtoinen kerhomummo Pirjo Astor, viisivuotias päiväkerholainen Lukas Aalto, Tikkurilan seurakunnan pitkäaikaisin työntekijä lastenohjaaja Eila Palonen ja Tikkurilan lukion opiskelija Roosa Heimo. Heimo oli myös kirjoittanut kapselin sisälle kätkettävän kirjeen tulevaisuuteen. Hän kertoo siinä hieman itsestään sekä sukupolveaan mietityttävistä asioista ja tulevaisuudenodotuksista.

- Kun kysyttiin, haluanko olla mukana tällaisessa historiallisessa jutussa, niin en epäröinyt hetkeäkään. Olin otettu, kun pääsin nuorten ääneksi - ja myös tikkurilalaisten, sillä olen asunut täällä koko ikäni. On myös spesiaalia päästä sitten käymään rakennuksessa, jonka alla on kirjeeni, Heimo kertoo.

Roosa Heimo
Heimo paneutui kirjoitustyöhön huolellisesti ja peilasi ajatuksiaan myös esimerkiksi näyttämällä kirjeen opettajan lisäksi ystävälle.

Aikakapselin kohdalla ei voi koskaan tietää, tullaanko sitä avaamaan ja jos, niin milloin.

- Olisi tietysti hauska olla paikalla silloin, kun kapseli avataan, mutta silloin ajatus menisi vähän hukkaan. Olisi kuitenkin ihanaa, jos vaikka joku tulevaisuuden sukulainen olisi paikalla.

Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast sanoo juhlatilaisuutta jälleen yhdeksi etapiksi, joka vie lähemmäksi visiota siitä, millainen kirkko keskelle kaupunkia on tarkoitus rakentua.

- Olo on iloinen ja vieläkin vähän hämmentynyt siitä, että nyt on alkanut kirkon rakennusvaihe - kirkkohanketta on suunniteltu niin pitkään. Samalla tämä on aika juurevaa. Perustuksista lähdetään liikkeelle ja tähystetään yläilmoihin, Silvast kuvailee tunnelmia.
Vantaan kaupunginmuseon amanuenssi Anna-Reetta Rikala pakkasi aikakapselin.

Koko kirkkohankeen ajan ajatuksena on ollut palvelumuotoilun periaatteiden lisäksi se että seurakuntalaiset ja kaupunkilaiset voisivat osallistua kirkon toiminnan suunnitteluun eri tavoin. Siksi myös aikakapselin sisällöstä pyydettiin ehdotuksia, joista useita myös toteutettiin.

- Aikakapseli on varsin syvälle menevä mahdollisuus pohtia omaa aikaansa. Oli liikuttavaa lukea ihmisten ehdotuksia ja pohdintoja siitä, mikä ilmentää tätä aikaa, Silvast sanoo.

Koko lista aikakapseliin kätketyistä tavaroista: 


  • Älykännykkä
  • Parkkikiekko 
  • Kirje tulevaisuuteen Tikkurilan lukion opiskelijalta
  • Kirjeet Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvastilta ja Vanda svenska församlingin kirkkoherra Martin Fageruddilta
  • Ehtoollispikari puretusta Tikkurilan kirkosta
  • Kolikoita
  • Muovinen maksukortti
  • Kirkko ja kaupunki, Vantaan Sanomat ja päivän Helsingin Sanomat 
  • Leimatut rakennuspiirustukset 
  • Pari valokuvaa Tikkurilan kirkon ympäristöstä
  • Tikkurilan vanhan kirkon avain
  • Tilaisuuden ohjelma
  • Pieni selostus olosuhteista (kuka on presidentti, monta asukasta on Vantaalla ja Suomessa, kuka on Helsingin piispa jne.




Teksti: Elina Kuitto
Kuvat: Antero Harju

Lue myös Helsingin Sanomien aikakapseliin liittyvä pohdinta tästä ja Vantaan Sanomien uutinen aiheesta tästä. Kirkko ja kaupunki haastatteli puolestaan aikakapseliin kirjeen kirjoittanutta Roosa Heimoa - haastattelun pääset lukemaan tästä.


Kommentit

Suositut tekstit