Kirkko sai kastemekkolahjoituksen

 

Lähikuvassa pitsiä ja pitsiruusut.

Tikkurilan kirkko sai tällä viikolla arvokkaan lahjoituksen, kun Vantaan Pitsinnyplääjät luovuttivat kirkolle valmistamansa kastemekon.

Kirkkoherra Janne Silvast ja varhaiskasvatuksenohjaaja Päivi Romula ihailevat kirkkosalissa villamusliinista mekkoa, jota koristavat käsin nyplätyt pitsit helmassa, koristenauhoissa ja vaihdettavissa kukkakoristeissa. Mekkoa ovat luovuttamassa Vantaan pitsinnyplääjistä puheenjohtaja Leena Vainio ja Liisa Rikkinen, heidän lisäkseen valmistustyöryhmässä ovat olleet mukana Hilkka Saalasti ja Ritva Tolonen. Kirkossa tulevina vuosina kastettavat vauvat voivat lainata mekkoa.

Lahjoitus ei ole yhdistyksen ensimmäinen, sillä Pyhän Laurin kirkko on jo aiemmin saanut yhdistykseltä kaksi alttariliinaa.

–Tässä uniikissa kastemekossa on arvokkuutta ja jotakin aivan erityistä. On hieno ajatus, että olette halunneet valmistaa kirkkoihimme ehtoolliselle ja kasteelle lahjoitukset ja samalla säilyttää käsityöperinnettä, Silvast kiittää.

Sekä Vainio että Tolonen sanovat olevan vaikea arvioida, kuinka kauan mekon valmistus on vienyt. Nyplätessä kun ei tule ikinä laskeneeksi aikaa. Ja siinä onkin jotakin erityistä tästä käsityötaidosta.

-         – Kyllä nypläämisessä se salaisuus on kärsivällisyys, Vainio hymyilee. 

Kastemekko, lahjoittajat ja kirkkoherra Janne Silvast maskit kasvoillaan.
Liisa Rikkinen ja Leena Vainio luovuttivat kastemekon Janne Silvastille kastepuun edessä.


Helmapitsi ja betoniseinä taustalla.


Lähikuva pitsinauhasta

Alkujaan ajatuksena oli, että mekko olisi voitu lahjoittaa jo vihkimisjumalanpalveluksen yhteydessä. Koronapandemian vuoksi valikoitui kuitenkin tämä rauhallisempi ajankohta. Kirkko on saamassa myöhemmin toisenkin kastemekkolahjoituksen, kuten aiemmin on kerrottu tässä blogipostauksessa.  

Vantaan Pitsinnyplääjät:

  • Vuonna 1986 perustettu yhdistys.
  • Tavoitteena ylläpitää ja edistää pitsinnypläyskulttuuria Vantaalla opetuksen, näytösten ja näyttelyiden avulla. 
  • Nyt toiminta on loppumassa uusien harrastajien vähetessä.
Koko kastemekko.

 

Kommentit

  1. Kaunis ja Juhlava!
    Pitsinnypläys on katoavaa kansanperinnettä; Kiitos käsityöstä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit