Työfysioterapeutti yllyttää toimistotyöläistä asennonvaihtoon


Tikkurilan tulevaan kirkkoon valmistuvat työtilat myös Tikkurilan seurakunnan, Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan ja Vantaan seurakuntien yhteisten palveluiden työntekijöille. Näyttöpääte- ja toimistotyötä tekevien ergonomia onkin yksi niistä kysymyksistä, joita suunnittelussa on pohdittu. Samaiset kysymykset koskettavat isoa osaa suomalaisista.

Terveystalo Dixin työfysioterapeutti Jani Loikala on työssään perehtynyt siihen, mihin jokaisen kannattaisi omassa työpisteessään kiinnittää huomiota. Tässä siis jokunen hyvä vinkki sovellettavaksi. 

 -Tapanani on sanoa, että seuraava asento on aina se paras asento. Nykyään puhutaan eniten siitä, että pitkäkestoinen paikallaan istuminen on huonoksi. Kyse on siitä, miten hyvin osaa tauottaa omaa työtä, Loikala määrittelee.

Asentoa pitäisi vaihtaa jopa puolen tunnin välein – vaikka aina se ei ole mahdollista.

- On haitaksi, jos pään liikkeet toistuvat, on toista tuntia eteenpäin samassa asennossa tai joutuu olemaan huonossa ja epäergonomisessa asennossa. Selkä saa kyllä olla niin köyryssä, ojennettuna tai kiertyneenäkin, mutta jos se on toistuvasti niin, niin tulee ongelmia.

Huonoista asennoista on tämän päivän aikuisille seurauksena etenkin niska – hartia-seudun ja käsien kipuja. Myös silmien kutina ja väsyminen ovat tavallisia.

Loikala kiinnittää työpaikoilla käydessään huomiota hyvään valaistukseen. Talvella monissa toimistoissa voidaan tarvita lisä- ja kohdevalaisimia.

-Voi olla vaikkapa heijastumista, joka häiritsee. Silloin sitä ehkä laittaa päätä eteenpäin, mistä tulevat sitten niska, hartiat ja olkapäät kipeiksi ja seuraavaksi rasittuu hiirikäsi.

Työelämän ergonomiseen hyvinvointiin liittyvissä asenteissa on kuitenkin tapahtunut paljon. Nykyään työpaikoilla saatetaan pitää jopa lenkkikokouksia. Myös erilaisia apuvälineitä ja hyvinvointia edistäviä valinnaisia kalusteita löytyy. On satulatuoleja ja säädettäviä sähköpöytiä.

- On tärkeää, että oma työtila on esteettinen ja liikkuminen huoneessa helppoa. Ahdas ja sumppuinen tila passivoittaa. Jos sähköpöytä on hankalasti, täynnä tavaraa ja tietokoneen johto niin lyhyt, että pöytää ei pysty nostamaan, niin eihän se kuitenkaan toimi.

On olennaista, että kalusteet ja laitteet ovat niin helppokäyttöisiä, että työntekijä osaa itse säätää niitä.

- Silloin erilaisia tuoleja ja laitteita käyttämällä on ainakin mahdollisuus luoda mahdollisimman hyvä työpiste. Jokaisen omat mittasuhteet ja toisaalta mieltymykset vaikuttavat siihen, mikä itselle sopii.

Laitteita voi käyttää myös vaihdellen ja ottaa käyttöön portaittain.

- Sähköpöydän kanssa voi esimerkiksi aluksi tehdä niin, että kotiin lähtiessä nostaa pöydän ylös ja seuraavana aamuna ne ekat multitaskausvaiheet kuten sähköpostin katsominen tapahtuvatkin istualtaan tehdyn työmatkan jälkeen seisoen. Saman voisi toistaa sitten vaikka ruokatunnille lähtiessä.

Katse on syytä kääntää oman elämän kokonaisvaltaiseen ergonomiaan. Tauotusta ja asennonvaihtoa tarvitaan kaikkialla.

- Jos töitä on keskimäärin se kahdeksan tuntia vuorokaudessa, niin kahdeksan tuntia on myös vapaata ja kahdeksan tuntia nukkumista. Palautumista tarvitaan myös niissä.

Vapaa-ajan ergonomia koskee vaikkapa salilla treenaamista, käsitöiden tekoa, sohvalla oleilua tai autolla ajoa.

-Samoin, jos nukkuu aina niin, että käsi on tyynyn alla, voi olla, että se ei palaudu rasituksista.

Kommentit

Suositut tekstit