Testausta, palautetta ja osallistamista koko matka!



Palvelumuotoilua on sovellettu vahvasti Tikkurilan kirkkohankkeessa aivan suunnitteluvaiheesta alkaen. Useammatkin työntekijät ovat suorittaneet palvelumuotoilukoulutuksen ja seurakuntalaiset sekä pääkaupunkiseudun asukkaat ovat päässet sanomaan sanansa projektissa monin eri tavoin. 

- Palvelumuotoilun avulla toivomme voivamme palvella paremmin. Vaikka kristillisen uskomme ydinasiat ovat ikuisia, toivomme  palvelumuotoilun avulla parantavamme tietoisuuttamme ihmisten arjesta ja tavoista, sanoo Tikkurilan kirkkohankkeesta vastaava kirkkoherra Janne Silvast.  

Jo ennen kirkon rakentamisen alkua tehtiin kysely kirkon toiminnasta, johon tuli noin 500 vastausta. Lapsilta kysyttiin vielä erikseen antaen näiden piirtää ja kertoa omalla tavallaan kirkkovisioitaan. Sittemmin yleisö on ollut mukana kertomassa muistojaan jo puretusta kirkosta (voit lukea HS:n uutisoinnin muistojen keruusta tästä), päättämässä, mitä kirkon perustuksiin laitettavaan aikakapseliin talletettiin meidän ajastamme ja koeistumassa kirkkoon ehdolla olevaa tuolimallia (tuolin testauksesta voi lukea lisää tämän linkin takaa). 

Luottamushenkilöiden tekemän pohjatyön perusteella järjestettiin myös nettikysely, jossa yleisö sai sanoa sanansa symboliikan näkymisestä kirkon julkisivussa. Kirkon nimivinkkaukseen puolestaan  vastasi äskettäin noin 270 henkilöä. 

- On innostavaa ja tuntuu palkitsevalta, kun ihmiset haluavat antaa palautetta. Heillä on näkemyksiä. On tullut korjaavaa palautetta ja hyviä ideoita. Tulee todella hyvä mieli siitä, että ihmiset kokevat tämän asian tärkeäksi ja haluavat käyttää aikaa sekä nähdä vaivaa. 

Palaute on vaikuttanut sekä konkreettiseen toimintaan kuten lapsiperheiden Pienten paikan toimintakonseptin luomiseen ja vakuuttanut siitä, että ollaan matkalla oikeaan suuntaan. 

Kirkkohankkeessa seurakuntalaiset ja vantaalaiset ovat osallistuneet monin eri tavoin myös varsinaisten kyselyjen tai palautteen keräämisen lisäksi. Kun Seurakuntien talon ja kirkon purku lähestyivät, taltioivat Varian valokuvauksen opiskelijat muuton Seurakuntien talosta. Nuorisotilan ja Olotilan läksiäisiä vietettiin isolla porukalla. Tikkurilan vanhan kirkon jäähyväisissä seurakuntalaiset kukittivat purettavan rakennuksen. 

Lapset ja nuoret puolestaan pääsivät taiteilemaan työmaa-aitaan graffitin graffititaitelija Hende Niemisen opastuksella. Tälläkin hetkelle työmaan edistymistä pääsee seuraamaan reaaliaikaisesti täältä Tikkurilan kirkkoliven kautta. 

- Kirkko on ihmisiä varten. Osallistamme tähän hankkeeseen, jotta mahdollisimman moni voisi kokea että tämä on oma kirkko. Toivomme, että tämä voisi  myös tehdä uutta kirkkoa läheisemmäksi ja madaltaa kynnystä sitten aikanaan tulla katsomaan sekä osallistumaan. 

Kommentit

Suositut tekstit