Muuttajan ABC
Tikkurilan kirkkokorttelissa liikahti mittava operaatio, kun Vantaan seurakuntien noin 150 työntekijää kasasi kamppeensa ja muutti pois purettavan korttelin tiloista. Muuttomatka ei ollut pitkä, vain radan toiselle puolelle, mutta sillä ei ole väliä. Kaikki kaapit, hyllyt ja varastot täytyi käydä läpi, karsia, pakata ja siirtää.
Kun varastoja oli vuosikymmenien ajalta ja tarvikkeita löytyi lasten kerhojen leluista pianoihin ja sadoista IT-laitteista ehtoollisvälineisiin, voi hippusen kuvitella muuton mittakaavaa.
Henkilökohtaisesti olen muuttanut työhuoneeni kolmen vuoden sisällä neljä kertaa. Se auttoi kummasti. Tavaraa väheni kerta kerran jälkeen ja jokainen muutto oli seuraavaa helpompi. Mutta silti muuttajan kompastuskivet ovat aina samat, muuttaa sitten töissä tai kotona.
Töissä muuttoon vaaditaan ennen kaikkea hyvää organisointia. Tähän on koottu muutama kantapään kautta koettu vinkki, joita kuka tahansa muuttava työntekijä voi omalta osaltaan noudattaa.
1. Aloita ajoissa
Tätä et tee koskaan liian aikaisin. Vaikka tuntuisi, että aikaa on ja ”ei sitä tavaraakaan niin paljon ole”, älä luota siihen luuloon.
Kiität itseäsi, kun hyllyjä on käyty läpi, varastoja seulottu, huonekaluja karsittu ja kamaa viety roskiin ja kierrätykseen ennen kuin loppukiire alkaa. Ja se loppukiire tulee varmasti.
2. Luovu
Käytätkö todella kaikkia tarvikkeita, papereita ja kirjoja, mitä työhuoneeseesi on kertynyt?
Usko pois: jos et ole vuoteen tai kahteen tarvinnut jotain, et sitä mitä todennäköisimmin enää tarvitsekaan. Rohkaise mielesi ja tunnista oman työsi oikeasti tarpeelliset materiaalit ja ne, jotka ovat vain vuosien saatossa mukaan tarttuneet.
3. Kierrätä
Järjestä työpaikalla kirpputori. Kysy työkavereilta esimerkiksi intran keskustelupalstalla, tarvitaanko jossain muualla sinulta käytöstä pois jääviä huonekaluja tai muita tarvikkeita. Lajittele roskiin menevät tavarat.
4. Merkkaa
Jos 150 ihmisen muuttolaatikot menevät sekaisin, voi omiaan joutua etsimään tovin. Muuttofirmat toimittavat laatikoiden mukana tarralappuja, joihin kannattaa merkitä oma nimi, yksikkö, jossa työskentelee ja ehkä huoneen numero tai nimi, johon on muuttamassa, jos sen tietää. Merkkaa myös huonekalut.
5. Hengitä rauhallisesti
Aina se muutto lopulta onnistuu, eikä kenenkään henki ole kyseessä.
Tikkurilan seurakunnan, Vanda svenska församlingin ja Vantaan seurakuntien palvelukeskuksen löydät nyt osoitteesta Vernissakatu 4, Tikkurilan Koskikeskuksessa (entinen Metsähallituksen talo)
Kommentit
Lähetä kommentti