”Siellä saimme olla teinejä”

Kuva: Lauri Veijalainen
Viime viikonloppuna vietettiin Tikkurilan Nuorisotilan päättäjäisiä. Walkers-kahvilassa teini-iässä hengaillut Ali Jahangiri muistaa Nuorisotilan ennen kaikkea turvallisena. Tiina Svahnstöm puolestaan kertoo tunteneensa, että siellä nuoriin luotettiin ja Terhi Viljaselle tila koitui peräti ammatilliseksi kohtaloksi.

Elettiin 90-luvun puoliväliä, kun stand up koomikko ja juontaja Ali Jahangiri kavereineen alkoi käydä Walkersissa. 

– Tila oli hyvin turvallinen. Siihen aikaan Tikkurilassa oli paljon jännitteitä esimerkiksi uusnatsien ja muiden ryhmien välillä. Walkersissa saatiin kuitenkin olla rauhassa. Parhaimmat muistot liittyvät nimenomaan siihen, että saimme olla teinejä. Toisinaan, kun joku porukasta oli ottanut muutaman huikan liikaa ilojuomaa, saatiin apua aina henkilökunnalta Jahangari muistelee.

Monelle television Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tutuksi tullut Tiina Svahnström puolestaan kuvailee Nuorisotilaa itselleen hyvin merkityksellineksi paikaksi. Siellä on käyty niin isoskoulutukset, nuortenilllat ja -yöt kuin eri tapahtumat ja toimittu yökahvilan vapaaehtoisena. Kun Svahnström aikoinaan opiskeli nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi, hän myös suoritti työharjoittelunsakin seurakunnan nuorisotyössä. 

– Siellä naurettiin ja laulettiin, oltiin rehellisiä kaikista mieltä askarruttavista kysymyksistä. Koen että nuorisotilalla nuoriin luotettiin ja meihin uskottiin, Svahnström sanoo.

Erityisesti hän muistaa Venezuelaan lähtevän nuorisotyöntekijn kunniaksi pidetyt läksiäiset. Nuoret päättivät esittää juhlassa sketsin espanjankielisin vuorosanoin, vaikka eivät kieltä osanneet. 

– Vuorosanat ovat mielessäni vielä tänäkin päivänä. Voin helposti huudahtaa espanjaksi, että aion nyt viedä ämpärin tunkiolle! Olen aivan varma että vielä jonain päivänä tästä salaisesta nuoruuden taidosta on minulle hyötyä. 

Terhi Viljanen tuli ensi kertaa Nuorisotilalle isoskoulutuksen kautta vuonna 2002. Se sattui aikaan, jolloin omalla luokalla koulussa oli riitaisa ja huono ilmapiiri. 

– Kun tuntui, että koulussa ei hyväksytty sellaisena kuin on, seurakunnassa hyväksyttiin. Vaikka siellä oli osaksi samoja ihmisiä kuin koulussakin, oli kaikki erilailla.  

Aikuisten luomassa turvallisessa ilmapiirissä uskalsi heittäytyä ja olla oma itsensä. 

– Nuorisotyön ohjaajia ihan oikeasti kiinnosti, mitä meille kuului ja miten meni. Se oli tosi hienoa. 
Vähitellen isoskoulutuksessa muotoutui uusi kaveriporukka ja perjantain Walkersista "the Place to be". 

– Sinne oli pakko päästä joka perjantai, koska kaikki, siis kaikki, kaverit oli siellä. Iltaruoka piti kotona aina syödä nopeasti, että varmasti ehti paikalle heti aukeamisaikaan ja ihan loppuun asti oltiin. 
Viljanen on monen muun tapaan yhä tiiviisti tekemisissä Nuorisotilalla aikanaan tavattujen ihmisetn kanssa. 

– Tiedän, että siellä alkaneet seurustelusuhteet ovat johtaneet avioliittoon ja perheen perustamiseen useammankin kohdalla. Tapasi ihmisiä, joihin ei ehkä koskaan muuten olisi tutustunut ja nyt on vaikeaa kuvitella, mitä elämä olisi ollut ilman tuota aikaa. Näistä ihmisistä ja ihmissuhteista olen kovin kiitollinen.

Kyse oli myös Viljasen ensikosketuksesta seurakuntaan. 

– Sillä on varmasti ollut vaikutusta uravalintaan. Jos en olisi ollut mukana nuorisotyössä, en varmasti olisi saanut seurakunnasta niin positiivista kuvaa. Yhteisö oli sellainen, jonka puolesta ja hyväksi halusi itsekin toimia, sanoo Viljanen, joka nykyisin työskenteleekin Tikkurilan seurakunnan nuorten aikuisten pappina.

Vaikka Nuorisotilan ja Tikkurilan Walkersin valot sammuvat seurakuntien talon purkamisen myötä, ei nuorten parissa tehtävä työ sentään lopu. Tikkurilan seurakunta myös aloittaa kaupungin kanssa yhdessä kahvilatoiminnan nuorten monitoimitila Liidossa perjantai-iltaisin. 

Kommentit

Suositut tekstit