Pienten paikassa yhdet leikkivät ja toiset vaihtavat kuulumisia

Pienten paikassa perheet voivat nälän iskiessä käydä nauttimassa omia eväitä pöydän ääressä ja lelut odottavat leikkijöitään.
Äänimaisema Tikkurilan Vernissakadulla on suloinen. Kuuluu, naurua, kiljahduksia ja jokellusta. Syynä on Pienten paikka, jossa käy äitejä, isiä ja isovanhempia lapsineen. Tänään tilassa on käymässä esimerkiksi kahden pienen lapsensa kanssa liikkeellä oleva Outi.

- Aina, hän vastaa nauraen kysymykseen siitä, käyvätkä he usein Pienten paikassa.

Hän pitää hyvänä sitä, että paikalle voi tulla siihen aikaan, kun se itselle sopii.

- Täällä tapaa muita aikuisia sekä lapsia ja henkilökuntakin on mukavaa.

Pienten paikan toimiessa jalostuvat koko ajan myös seurakunnan työntekijöiden ajatukset siitä, millainen tila tulee aikanaan olemaan uudessa kirkossa. Alkujaan idea Pienten paikasta syntyi, kun varhaiskasvatuksenohjaaja Päivi Romula teki palvelumuotoilun näkökulmaa hyödyntäen haastatteluja erikoisammattitutkintoaan varten.

- Haastatellut toivoivat sellaista tilaa, jossa voi syöttää, vaihtaa vaipat ja käydä vessassa ilman, että pitää maksaa jotakin kuten esimerkiksi kahvilassa käydessä, Romula kertoo.

Mukana suunnittelussa oli kolmesta neljään äidin käyttäjätyöryhmä ja työntekijöitä Tikkurilan seurakunnan lisäksi Vantaan seurakuntayhtymästä sekä Vantaan ruotsinkielisestä seurakunnasta. Pienten paikka pääsi starttaamaan jo seurakunnan entisissä tiloissa Vehkapolulla ennen siirtymistä Vernissakadun väistötiloihin.

- Lastenvaunut ovat meillä näkyvissä ikkunan takana, mikä on vanhemmille tärkeää. On sekä toiminnallista toimintaa kuten perhekerhoja että yksi päivä ja yksi ilta, jolloin vain olemme auki, Romula kertoo.

Aukiolo laajeni iltaan kävijöiden aloitteesta. Muutenkin on esitetty toivomuksia, että Pienten paikka olisi nykyistä useammin auki.

- Hyvää palautetta on saatu siitä, että täällä on mahdollisuus nähdä ja tutustua toisiin ihmisiin. Tänne saatetaan sopia myös esimerkiksi nettikirppiksellä tehtyjen vaatekauppojen vaihtopaikka. Yksikin 3–4 kertaa viikossa täällä käyvä äiti kutsui tätä perheen olohuoneeksi.

Romulasta on ollut hyödyllistä haastatella vanhempia näiden tarpeista. Omasta ajasta pienten lasten kanssa kotona kun on jo kuitenkin kulunut aikaa.

- Itse olin lisäksi äiti maalla, jossa kaikki tunsivat jo valmiiksi toisensa. Täällä kaupungissa vanhemmille on eri haasteet, ei esimerkiksi tunneta muita vanhempia.

Pienten paikka on auki ke klo 16 – 19 ja pe klo 9 – 15 osoitteessa Vernissakatu 4. Lelut ovat käytössä ja paikalla on lastenohjaaja auttamassa käytännön asioissa. Tarjoilua ei ole, mutta kahvia/teetä saa keittää. Ota omat eväät itselle ja lapselle.

Pienten paikassa on perhekerho ti klo 9.30 – 11.30 (perhemuskari kerhon alussa) ja iltaperhekerho ma klo 17 – 18.30.Kommentit

Suositut tekstit