Eläkkeellä edessä on uutta – mutta mitä?


Mitä nyt? Mitä seuraavaksi? Tällaisia kysymyksiä saattaa pyöritellä mielessään moni eläkkeelle jäävä. Syksyllä Tikkurilan kirkolla starttaava uusi Mitä vielä? -ryhmä saattaa tuoda selkeyttä pohdintoihin, omaan eläkeläisidentiteettiin ja tutustuttaa samassa elämäntilanteessa oleviin. 

 Eläkkeelle jääminen voi olla yhtä hyvin kauan kaivattu hengähdystauko kuin putoaminen tyhjän päälle. Taikka jotakin siltä väliltä. 

 Itse jäin mielelläni eläkkeelle. Takana oli kiireisiä ja kuormittavia vuosia työelämässä ja etäomaishoitajana, koronapandemia alkoi. Oli aikaa lukea ja miettiä esimerkiksi hyvinvointiin liittyviä asioita. Mutta tuttavapiiristä olen huomannut, että jos identiteetti on kovin työkeskeinen, eikä ole muualla ystäviä ja harrastuksia, niin äkillinen muutos voi olla shokki, ryhmää ohjaava vapaaehtoinen Eila Astanen toteaa. 

 Astanen itse osallistui tänä vuonna vastaavaan ryhmään Tapiolan seurakunnassa. Ryhmä tuntui voimauttavalta ja sieltä löytyi ihmisiä, joiden kanssa tuntuu hyvältä pitää yhteyttä jatkossakin.

  Vertaisryhmässä voi parhaimmillaan löytää oman äänensä tai saada uusia ystävyyssuhteita. Kuulee muiden tarinoita ja alkaa jopa innostua uudenlaisista asioista. 

Mitä vielä -ryhmän ovat alkujaan ideoineet ja kehittäneet Maj-Lis Aaltonen ja Tiina Merikanto. Vaikka Tikkurilan ryhmän kokoontumisiin onkin siksi olemassa jo valmiit raamit, on ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi syksyllä valmistuvan Astasen aikeena soveltaa niitä osallistujien tarpeiden mukaan. Ryhmässä mietitään muuttuvaa elämäntilannetta erilaisten harjoitusten ja keskustelun avulla. 

  Saatetaan pohtia vaikkapa sitä, millaisen syntymäpäiväpuheen haluaisi itsestään kuulla ja sen kautta, mitä puoliaan haluaa korostaa ja mitkä asiat itselle ovat tärkeimpiä. Tai tehdään lukujärjestys, jossa tyhjentynyttä kalenteria täytetään sellaisella, mikä tuntuu hyvältä. Toisaalta puhutaan luopumisesta ja voimavaroista. 

Vaikka ryhmään osallistuminen voi aktivoida ja kannustaa, on sekin hyvä muistaa, että eläkkeellä ei ole pakko alkaa tehdä juuri mitään. Voi ottaa päivän kerrallaan ja tarttua tilaisuuksiin, jos siltä tuntuu. 

 Ei ole mitään tulosvastuuta. On tärkeää kuunnella itseään. 

Astanen huomauttaa, että nykyajan eläkkeelle jäävät ovat usein erilaisia kuin vielä muutama kymmenen vuotta sitten, koulutetumpia ja aktiivisempia. 

  Eläkeläisen omanarvontunnon säilyttäminen on tärkeää. Ajattelen, että sitä auttaa, jos on yhteisöllisyyttä, merkityksellistä tekemistä, osaa arvostaa toisia ihmisiä, ja niiden myötä jaksaa paremmin keskittyä hyvinvointiinsa. Sellaisella on ihan kansantaloudellista ja -terveydellistä merkitystä. 

 Eläkkeelle jäävien "Mitä vielä?”-ryhmä on tarkoitettu sinulle, joka olet jäänyt tai juuri jäämässä eläkkeelle. Ryhmä kokoontuu kuusi kertaa Tikkurilan kirkolla maanantaisin 26.8.–30.9. klo 15.30– 17.00. Ryhmään mahtuu kahdeksan henkilöä ja se on maksuton. Ilmoittautuminen 23.8. mennessä puh. 050 439 9651, johon voit jättää nimesi ja yhteystietosi, tai sähköpostiin diakonia.tikkurila@evl.fi. Lisätiedot ryhmästä diakonissa Hanna Raunu puh. 050 3848481 hanna.raunu@evl.fi 15.7. alkaen

Kommentit

Suositut tekstit