Vierailijapostaus Saara Liljalta: Planetaariset valokuvat yhdistävät meitä toisiimme – katsomalla luontoa näemme itsemme

Pieni pala teoksesta Kallion kimallus johdattelee planetaarisuuden äärelle. Planetaarisuuden tarkastelemisessa on kyse siitä, miten ihminen kytkeytyy ympäristöönsä ja ymmärtää maapallon toiminnan suhteessa omaan toimintaansa. Maapallo on kotiplaneettamme ja sen toiminta on uhattuna, koska olemme toimineet kestämättömällä tavalla. Planetaarisuus voidaan kytkeä ihmisen hyvinvointiin ja näin vahvistaa ihmisen ymmärrystä siitä, miten kytkeydymme ympäristöömme. Tämä tarkastelu voidaan tehdä yhdessä keskustelemalla valokuvista.

Valokuvissa näkyvät maapallon eri kehät: jääkehä (kryosfääri), vesikehä (hydrosfääri), ilmakehä (atmosfääri), kivikehä (litosfääri) ja elonkehä (biosfääri). Kuva on kaikille sama, mutta me jokainen näemme sen omalla tavallamme. Jokainen sanoittaa näkemänsä oman historiansa, juuriensa, kokemuksiensa ja tunteidensa valossa. Myös se luottamuksen ilmapiiri, joka on tulkinnan hetkellä vaikutta siihen, miten me haluamme kertoa sisimmästämme. Mitä me näemme?

Minulle valokuvissa on paljon tunteiden käsittelemistä ja sitä ihmettelyä miten vaikeaa on kohdata toinen ihminen. Valokuvia yhdistää erilaisten pintojen teema. Me olemme yhteisössä erilaisilla pinnoilla toinen toisiimme kytkeytyneinä, ja luonto on yhteydessä meihin jokainen päivä tavalla tai toisella. Kaikissa kohtaamisissa me voimme valita, että luotammeko toisimme. Tässä ajassa tarvitaan yhteisöjä ja rohkeutta olla yhdessä. Monta kertaa tunteiden sanoittamiseen tarvitaan meren aaltojen työtä, kallion kovuutta ja pehmeyttäkin sekä kukkien halua kurkotella aurinkoon.

Tie planeetalle- valokuvanäyttelyyn kytkeytyvät Osaksi suurempaa-Taidehetket yhdessä professori Arto O. Salosen kanssa. Taidehetkissä pysähdytään yhdessä muutaman valokuvan äärelle ja katsotaan mitä näemme yhdessä.

TERVETULOA TIE PLANEETALLE -VALOKUVANÄYTTELYN AVAJAISIIN

24.1.2024 KLO 19 Tikkurilan kirkolle. Avajaisissa puhun planetaarisuudesta valokuvataulujeni avulla.

Sydämellisin terveisin, Saara Lilja

Taidehetket

31.1. teemana Juuret

7.2 teemana Luottamus

14.2 teemana Rakkaus 

Kommentit

Suositut tekstit