Vierailijapostaus: Juurien avulla osaksi suurempaa

Lähikuvassa kallion pintaa uurteineen ja sammaleineen.

 Tässä vierailijapostauksessa tohtori Saara Lilja ja professori Arto O. Salonen sanovat pari sanaa juurien merkitystä osallisuuteen.

Ilman historiaa ihminen on juureton. Juureton kokee irrallisuutta, pienuutta ja mitättömyyttä. Sitä tuottaa myös nykypäivän pirstaleinen arki. Mistä oikein tulemme ja mihin menemme? Keitä ja mitä kuuluu meihin?

Luonnossa kaiken lähtökohta on kallio. Se on perusta, jonka varassa muu olevainen on. Kalliolla näkyvät vuosituhansien aikaisen historiamme jäljet. Jokaisella paikalla on historian saatossa syntynyt tarina kerrottavana. Kun tarinan tunnistaa liittyy oma elämä osaksi itseä suurempaa todellisuutta. Se on kuin kallio, joka kannattelee elämää.

Ja vaikka oma asuinpaikka vaihtuisi, juuristo pysyy. Menneisyyden myönteiset muistot rakentavat oman elämän tarinaa. Oman elämän arvokas liittäminen osaksi sukupolvien ketjua antaa tälle hetkelle kokemuksellista täyteyttä. Se on hyvinvointia parhaimmillaan.

Mutta hyvä huominen edellyttää rohkeutta oivaltaa uutta. Uuden oivaltaminen voi johtaa entistä täyteläisemmäksi koetun elämän löytämiseen. Siinä elämässä eletään hyvää tulevaisuutta varten. Sopusointuisen asettuminen menneisyyden ja tulevaisuuden jatkumoon on vuosi vuodelta tärkeämpää.

Osaksi suurempaa -taidehetkissä keskustellaan Saara Liljan valokuvateoksien virittäminä kestävästä elämästä. Keskiviikkona 31.1.2024 klo 18 taidehetken teemana on Juuret. Tervetuloa löytämään sopusointuisia elämään asettumisen tapoja! Taide tarjoaa mahdollisuuden tavoittaa uusia ajatuksia, joiden avulla on mahdollista kurkottaa tavanomaisuuden tuolle puolelle. Tilaisuudessa pieni kahvi- ja mehutarjoilu. Voit lukea kaikista kolmesta Taidehetkestä lisää täältä. 

Kommentit

Suositut tekstit