Mezzosopraano Kaisa Makkosen elämä romahti – sisu ja kuntoutus toivat takaisin konserttilavoille



Mezzosopraano Kaisa Makkonen konsertoi Tikkurilan kirkossa joulun alla yhdessä pianisti Aleksei Rybakovin kanssa. Laulaja odottaa Jouluinen tähtitaivas -konserttia tyytyväisin mielin. Eikä vähiten siksi, että vielä yhdeksän vuotta sitten näytti siltä, ettei hän enää koskaan konsertoisi, sen enempää kuin puhuisi tai liikkuisikaan.
Makkonen oli lapsi, joka alkoi laulaa ja tanssia kotona jo ennen kuin itse muistaakaan. Aikuisena hänen tiensä vei opiskelemaan klassista laulua Turkuun, säveltämään ja sanoittamaan, sitten opiskelemaan oopperalaulua Wieniin. Opiskeluaikoihin kuuluivat bilekeikat bändin kanssa ja ura mezzosopraanona näytti olevan lupaavassa vauhdissa, kun pysähdys tuli äkkiarvaamatta vain 27-vuotiaana.

-        Elämä romahti. Ajattelin, että se oli siinä, Makkonen pukee sanoiksi sen hetkiset tunteensa.

Piilossa olut reumasairaus aiheutti naiselle aivoinfarktin, joka vei puhe- ja liikuntakyvyn. Kahden kuukauden sairaalajakso Wienissä jatkui siirrolla sairaalaan Suomeen. Kaikesta huolimatta Makkonen palasi vielä Itävaltaan, ja aloitti jopa viisi tuntia päivässä kestäneen kuntoutuksen.

. - Se oli treeni, treeniä, treeniä, hän kuvailee.

Onneksi työ tuotti tulosta. Ensiksi palautui laulukyky, sitten alkoi kohentua puhe. Makkonen valmistui oopperamusiikin maisteriksi Wienistä lopulta vain parin vuoden päästä aivoinfarktin saamisesta. Ensimmäinen konsertti, jonka hän piti tapahtuneen jälkeen, tuntui isolta merkkitapaukselta. Sittemmin laulu on jatkunut ja viime vuonna hänen itse kirjoittamallaan kappaleella irtosi finaalipaikka sekä kunniamaininta kuulun San Remon laulukilpailun seniorisarjassa. Yhdeksässä vuodessa nykyään Itä-Suomessa asuvan artistin elämä on muuttunut paljon.

-        Kuntoutus on edennyt upeasti. Toimintakyky ja puhe ovat palautuneet. Nyt elämä hymyilee. Ajattelen, että sisulla pärjää ja dramaattisia kokemuksiani pystyn hyödyntämään tulkinnassani.

Hän toivoo voivansa valaa myös muihin suuria takaiskuja kokeneisiin ihmisiin uskoa siitä, että asiat voivat muuttua paremmiksi. Tulevaisuudessa laulaja haluaa niin tuottaa edelleen konsertteja yrityksensä kautta kuin esiintyä itse. Repertuaariin kuuluu sekä klassista musiikkia että pop-, jazz- ja soulmusiikkia.

-        Kaikki käy, hän julistaa päättäväisesti.

Tikkurilan kirkossa Makkonen ja hänen kanssaan noin vuoden verran yhdessä esiintynyt Rybakov esittävät klassisen, upean joulukonsertin, joka sisältää jouluklassikkoja ja liedejä. Konsertin päättää Vesa-Matti Loirinkin esittämä Maailma on kaunis -kappale. 

Joulukonsertit ovat Makkosen mielestä omanlaisiaan tilaisuuksia, joissa yleisö eläytyy esiintyjän kanssa yhdessä.

-        Joulukonserteissa tunnelma on aina lempeä ja rakkaudentäyteinen.

La 9.12. klo 19 Tikkurilan kirkossa (Asematie 12a). Mezzosopraano Kaisa Makkonen ja pianisti Aleksei Rybakov: Jouluinen tähtitaivas. Vapaa pääsy, ohjelma 20 e.
 
Kaikkiin Tikkurilan seurakunnan kirkkojen joulukonsertteihin pääset tutustumaan tästä.
 
 

Kommentit

Suositut tekstit