Vierailijapostaus: Millainen jälki elämästäni jää?

Veden ja hiekan raja rannalla.
Professori Arto O. Salosen ja tohtori Saara Liljan yhteiset Olet jo perillä! -taidehetket pidetään Tikkurilan kirkon Voima-salissa neljänä keskiviikkona. Neljännellä, ja viimeisellä, kerralla 8.2.2023 kello 18–19 aiheena on "Kukoistaminen". Tässä postauksessaan taidehetkien vieraat Lilja ja Salonen kirjoittavat Liljan valokuvan kautta niistä kysymyksistä, joita myös, tällä erää, viimeisessä taidehetkessä tullaan käsittelemään.

Hyvän tulevaisuuden toivo kiteytyy maailmassa olemisen tapoihin

Suomalaiset ovat metsäkansaa, suokansaa, merikansaa, turvetta ja marjamaita. Vaellamme jokainen omaa vaellustamme elämän aallokossa. Jos kävelet paljain jaloin rannalla, niin varpaanjäljet jäävät hetkeksi rantahiekkaan. Hetken päästä aalto on pyyhkinyt jäljet mennessään. Mitä meistä jää maailmaan? Mitä haluamme jättää? Kuka meitä kuuntelee?

Rantahiekassa on aamuauringon kultaa, pieniä elämän timantteja. Miten meri hyväilee varpaitamme? Mikä matka on tärkeä? Milloin tunnet meren aallot? Miten sinun elämäsi näkyy meren aallossa, hetken vaahdossa, humuskuplassa? Halu auttaa ja tulla autetuksi – olla yhdessä.

Paljon on puhetta menestymisestä. Mutta menestymisessä on itsekkyyden siemen. Menestyjä ajattelee, että maailma on minua varten. Kukoistava tähtää avarammalle. Hän on olemassa maailmaa varten. Maailmaa varten elämälle kannattelemme toisiamme. Autamme ihmisiä ympärillämme olemaan sitä kaikkea, mitä he omista lähtökohdistaan käsin voivat olla.

Kukoistamisessa on kyse täydeksi ihmiseksi tulemisesta. Täysi ihmisyys on sivistystä, jossa onnistuneen elämän määrittää se jälki, joka meistä jää. Jos meidän jälkeemme elävät voivat iloita tekemistämme ratkaisuista, meni kaikki mukavasti. Olimme sivistyneitä.

Sivistys hakee ratkaisuja. Se torjuu köyhyyttä, vaikka melko varmaa on, ettei köyhyys koskaan poistu ihmiskunnan keskuudesta. Se rakentaa rauhaa, vaikka epävarmaa on, loppuvatko sodat koskaan. Se käy päin ilmastonmuutosta ja pysäyttää sitä, vaikka onnistumisesta ei ole takeita. Täysi ihmisyys löytää elämälle sopivan suuria sisältöjä – sellaisia, jotka antavat syitä elää.

Saara Lilja ja Arto O. Salonen

Kuva: Saara Lilja

Kommentit

Suositut tekstit