Vierailijapostaus: Merkitykselliseksi ja arvokkaaksi koettu elämä antaa enemmän kuin menestyksen tavoittelu


 Professori Arto O. Salosen ja tohtori Saara Liljan yhteiset Olet jo perillä! -taidehetket pidetään Tikkurilan kirkon Voima-salissa neljänä keskiviikkona 18.1.–8.2.2023 kello 18–19. Kolmannella kerralla keskiviikkona 1.2. aiheena on "Haltioituminen". Tässä postauksessaan taidehetkien vieraat Lilja ja Salonen kirjoittavat Liljan valokuvan kautta niistä kysymyksistä, joita myös kolmannessa taidehetkessä tullaan käsittelemään.

Kun oivallat ja innostut, elät hetkessä. Vanha kivitaulu saa uuden elämän, kun sitä katsoo eri seurassa. 

Ihminen on hidas ja omanlainen, omituinenkin. Maailman muutosta on vaikea ymmärtää. Mikä saa vahvistettua meidän ymmärrystämme? Milloin haltioidumme ja unohdamme itsemme? Elämän kimalluksen hetket jäävät meihin muistoina. Lapsuuden muistoina, tai kohtaamisina. Kivikaudella satanut lumi sai luolaihmisen hereille. Mitä lumisade merkitsee meille, ymmärrämmekö muutoksen voimaa ja omaa rooliamme siinä? Mistä lumi tulee kivitaululle?

Minkälaisiin tekijöihin kytkeytyy meidän menestyksemme? Mikä mittaa menestystä juuri nyt? Menestys on hyvinvointia juuri nyt. Yhteiskunnassamme on liikaa kapea-alaista kilpailua, jossa osa ei säily hengissä ja herkät eivät kestä. Elämä on enemmän kuin kilpailun kilpajuoksua.

Elämän ihmeen äärelle pysähtyminen voi nostaa upeisiin oivalluksiin. Ihmeellistä, miten suuren äärellä voimme olla. Ihmettely on tärkeämpää kuin merkityksen löytäminen, ihmettely tulee konkreettiseksi. Mitä elämä on omalla planeetallamme?

 Aurinkokunnassamme on kahdeksan planeettaa, linnunrata on vain yksi galaksi maailmankaikkeudessa. Toinen reitti on, että ei ole mitään väliä. Yksi sininen planeetta – onko meillä merkitystä? 

Keskustelussa luomme toisillemme tilanteita. Nyt juuri ymmärsin, toteutin, luulin, että en pysty, mutta kapasiteettini riittääkin. Miten houkuttelemme parhaat puolemme esiin? Sallin sinulle sen mitä suon itselleni. Yksin en ole, yhdessä olemme enemmän.

Ihmettely ja haltioituminen ovat isot sanat. Edesmennyt Timo Veijola, vanhan testamentin tutkija, kuvaa, että haltioituminen tulee lähelle pyhän kokemista. Pyhyys tulee ilmi, kun epätäydellisyys kohtaa täydellisyyden, siinä on mykistävää. Yksinkin voi kokea asioita, mutta miten paljon isommaksi elämä tuleekaan yhdessä. 

Saara Lilja ja Arto O. Salonen

Kuva: Saara Lilja

Kommentit

Suositut tekstit