Vierailijapostaus: Elämän täydellistymistä kohti – mutta miten?

Lähikuvassa jäkälää ja sammalta.

Professori Arto O. Salosen ja tohtori Saara Liljan yhteiset Olet jo perillä! -taidehetket pidetään Tikkurilan kirkon Voima-salissa neljänä keskiviikkona 18.1.–8.2.2023 kello 18–19. Toisella kerralla keskiviikkona 25.1. aiheena on "Täydellistyminen". Tässä postauksessaan taidehetkien vieraat Lilja ja Salonen kirjoittavat Liljan valokuvan kautta niistä teemoista, joita myös toisessa taidehetkessä tullaan käsittelemään.

Valokuva: Suomalaiset korallit 2021

Kallioseinämällä jäkälää, sammalta, lunta ja jäätynyt pisara. Suomalaiset korallit ovat jokaisen kulkijan matkalla kallionseinämässä, kivellä tai lahoavan puupöydän päällä. Jokainen omalla paikallaan täydellisessä kokonaisuudessa, myös maksasammalen kiehkurat, kun mikroilmasto on otollinen sen elämälle. Miten meidän mikroilmastomme syntyy? Kuka lämmittää? Mikä tasaa lämpöä? Eri olomuodot ja elämänmuodot ovat yhdessä kokonaisuutena vierivieressä. Pisara jäätyy seinämälle - kohtaaminen ennen sulamisen tuomaa virtaa. Valo uudessa lumessa, jääkiteen tuoma ilo. Rakkaus lumeen ja jäähän – miten jokaisella oma rooli - oma todellisuus yhteisessä maailmassa.

Elämä on iloa ja surua, pientä ja suurta – ja välillä kaikkea tätä yhtä aikaa. Miten näen merkityksellisen yksityiskohdan ja uskallan olla läsnä tässä hetkessä? Miten väistää tyhjyys, jota koneiston rattaiksi alistuminen saa aikaan? Kuinka tunnistaa tämän hetken ainutlaatuisuudessa oleva arvo? Mikä havahduttaa ja saa pysäyttämään kellot?

Täydellistymisessä tavallisuudesta tulee tärkeää. Eilinen on jo eletty eikä huominen ole vielä tässä. Mutta tämä hetki on. Rohkea olemassaolo tässä hetkessä on ihmisen mahdollisuus. Elämän moninaisuuden rohkeassa kohtaamisessa syntyy voimaa, joka kannattelee elämää tässä ja nyt. Pienentämisen tie vie tyhjyyteen. Mutta kun houkuttelen esiin sinun ainutlaatuisuutesi täydellistän samalla oman elämäni.

Elämä täydellistyy kun sitä kietoo muuhun olevaiseen. Ihminen ottaa vastuuta siitä, minkä osa hän on. Irtiolemisen kokemus tyhjentää elämän merkityssisällöt. Kun on irti ei enää kuulu. Elämän merkityksellistävät ne asiat, joihin elämääni liitän. Töissä tai työttömänä, eläkkeellä tai yrittäjänä –yhteys ympärillä olevaan maailmaan rikastaa elämän. 

Saara Lilja ja Arto O. Salonen

Taidehetkistä voit lukea lisää tästä uutisesta. 

Kommentit

Suositut tekstit