”Tämän kaiken voi rakkaus pelastaa”

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala on suomalaisille televisiostakin hyvin tuttu parisuhteiden ja rakkauden asiantuntija. Hän vierailee Tikkurilan kirkolla perjantaina 9.9. klo 18–20, jolloin järjestetään Sinkkuilta kaikenikäisille aikuisille.

Kanalan mukaan maksuttomassa illassa edetään tilanteen, osallistujamäärän ja tunnelman mukaan. Ohjelmassa on varmuudella ainakin keskustelua, mutta myös vaikkapa speed dating voisi olla mahdollista.  

–On hyvä pohtia, sitä, mitä rakkaus on. Pyrimme vastaamaan tähän helppoon tai vaikeaan kysymykseen. Jokaisella on siihen oma kulmansa.

Puntarointia on luvassa myös siitä, mitkä ovat keskeisiä asioita parisuhteen toimivuuden kannalta. On hyvä tuntea ensin itsensä, jotta tietää, mitä haluaa parisuhteelta.

–Arvot, arki ja yhteensopivuus toisen kanssa ovat tärkeä asia. Mutta erilaisuutta tarvitaan vetovoiman takia, Kanala määrittelee.

Parisuhdeasiantuntija nostaa esiin aiheita myös kahdesta parisuhteista kirjoittamastaan kirjasta. Kanalalta on julkaistu teokset Parisuhdekorjaamo sekä Suhteellista – pilkettä ja pohdintaa parisuhteesta.

–Jälkimmäisen tein vaimoni kanssa. Olemme yhä yhdessä, joten kai siinä jotain ponttia oli, hän heittää.

Rakkaus on extremelaji

Rakkaus on kirkkoherran mielestä oikea extremelaji, sillä se edellyttää haavoittuvuutta ja uskallusta.

–Jos pitää yllä puolustusta ja ei uskalla haavoittua, tai sitten rakastuu pelkkään rakastumisen tunteeseen, jää sitoutuminen puolitiehen.

Seurakunnan sinkkuilta voi parhaimmillaan olla paikka löytää uskallusta ja haastaa itsensä.

–Yhteiskunnan ja urbaanin elämän suurin ongelma on sellainen yksinäisyys, jota ei ole itse valittu. Seurakunnan tehtävä on jo nimensä mukaisesta lievittää yksinäisyyttä, jos se on mahdollista.  

Papin tehtävänä puolestaan on lohduttaa ja rohkaista ihmisiä. Osa sen tehtävän toteutusta voi olla sinkkuillan järjestelyissä mukana oleminen.    

–Voin kertoa joitakin havaintoja, mitä parisuhteesta olen elämän aikana löytänyt. Jos seurakunnan tapahtuman kautta löytää jonkun, on se hienoa. Mutta jos löytää itsensä, niin sekin on jo hienoa.       

On hyvä pysähtyä miettimään, mitä sinkkuus itselle merkitsee, miten suuri tarve parisuhteelle on.  

–Ylipäätänsä rakkaus on perustavanlaatuinen voima. Elämän, yhteiskunnan ja tämän kaiken voi rakkaus pelastaa. Parisuhteessa rakkaus on vähintäänkin välittämistä toisiamme kohtaan.

Voipa asian ilmaista jopa seuraavasti: 

–Rakkaus on halkeama helvetin muurissa.

Ensitreffit alttarilla on antanut paljon

Kanala sanoo, että kun häntä aikoinaan pyydettiin mukaan nyt jo monta kautta pyörineeseen ja suosittuun Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan, vaati mukaan lähtö tuumausta.

–En ole varmaan mitään miettinyt niin pitkään.

Kyseessä on ollut kuitenkin hieno kokemus ja elämänkoulu.

–Siinä on tutustunut hienoihin ihmisiin, ovat kaiken puolustamisen arvoisia. Ja muita asiantuntijoita kuullessaan on itse saamapuolella.

Kanala korostaa, että asiantuntijat ovat parien käytettävissä niin ennen kuvauksia, niiden aikana kuin jälkeenkin. Näiden iloissa ja suruissa tulee myös myötäelettyä.  

–Moni heistä on ollut iloinen, että on lähtenyt mukaan, vaikka olisi tullutkin ero. Hienoa suhteen kehittymistä on nähdä, käy miten tahansa. Mieletön ilo on, jos pari löytää toisensa. Tämä on yksi tapa löytää rakkaus, yksi kummallinen sellainen.

Loppujen lopuksi kirkkoherra on ohjelmassa mukana, koska ajattelee, että kirkolla on aiheessa annettavaa.

–Arjessa tärkeitä sanoja ovat hei, kiitos, anteeksi ja kippis. No kippis ei voi olla jokapäiväistä, vaan vain joskus arjen keskellä juhlaa toisen kanssa.

Tärkeimpiä ovat kuitenkin kiitos ja anteeksi. Ja tässä asiassa olennaista on Armo.  

–Vaatii paljon, että pyydetään anteeksi, ja vielä enemmän vaatii, että saa anteeksi.

Siitä, että toinen on rinnalla ei pidä tulla itsestäänselvyyttä.  

–Sen neuvon, mitä arkeen haluan antaa on, että huomaa hyvä toisessa ja kiitä häntä siitä, niin ainutlaatuisuus säilyy.

Pääkuva: Unsplash/Michael Fenton

Tikkurilan seurakunta on järjestänyt sinkkuiltoja yli 40-vuotiaille jo pitkään. Nyt yleisön pyynnöstä järjestetään ilta kaikenikäisille sinkuille. Lisää tietoa seurakunnan sinkkuilloista: https://www.vantaanseurakunnat.fi/tikkurilan-seurakunta/aikuiset/sinkkuillat 

Kommentit

Suositut tekstit