Kirkon tekstiilit juhlistavat ja julistavat

Kuvassa: Helena Vaari luovutti valmiit tekstiilit kirkkoon.


Palautteen perusteella useampikin tv-katsoja kiinnostui ja innostui Tikkurilan kirkon vihkimisjumalanpalvelusta katsoessaan alttarivaatteen ja muiden tekstiilien taustoista. Annetaanpa kirkkotekstiilit tehneen tekstiilitaitelija Helena Vaarin siis kertoa hieman aiheesta.

Vaarin mukaan kirkkotekstiileillä on jumalanpalveluksessa yhtä aikaa esteettinen ja käytännöllinen tehtävä. Ne juhlistavat ja julistavat kertomalla kristinuskon sanomasta vertauskuvin.

- Kirkkotekstiilit kuuluvat osana jumalanpalvelukseen, aivan kuten puhe, musiikki, kukat ja koko kirkkotila, jossa jokainen jumalanpalvelus on juhla Jumalan kunniaksi, hän määrittelee.

Tikkurilan kirkon kirkkotekstiilien aiheet ovat Kristuksen profiili, tämän päivän pyhiinvaeltajat ja elämänpuu. Kirkkotekstiileihin kuuluvat alttarilla antependium eli alttarivaate, ehtoollismaljan peittävä kalkkiliina ja saarnatuolissa kirjaliina. Papiston käyttämät vaatteet ovat alba, stola ja messukasukka.

Tikkurilan kirkon antependiumissa profiili on sivukuva. Siinä toistuvat Jumalan kolme persoonaa, Isä, Poika ja Pyhä Henki.

- Tekstiilin keskelle olen kirjonut pitsiä, jossa puunoksat, -lehdet ja silmut kietoutuvat yhteen. Kirjonta jatkuu läpi koko tekstiilin muuttuen välillä puunsyiden muodostamiksi poluiksi. Ne ovat samalla ihmisten polkuja eli pyhiinvaellusreittejä pitkin elämänpuuta. Kristus on elämänpuu, tekstiilitaiteilija kuvailee.

Pitsiä on perinteisesti käytetty kirkkotekstiileissä ja Vaari näkee sen muodostavan herkän kontrastin kirkon betoniseinälle.

Tekstiilejä on viisi värisarjaa - valkoinen, punainen, vihreä, violetti ja musta. Värit vaihtuvat kirkkovuoden mukaan. Vihkimismessussa nähtiin juhlan merkkinä valkoinen alttarivaate.

Saarnatuolin kirjaliinassa on puolestaan veden aaltoja. Ne symboloivat Jumalan sanaa, elämän vettä. Vesi on myös kasteen symboli, ja sama symboliikka toistuu kalkkiliinan kirjonnassa.

Kuvat: Lotta Numminen

 
 
 

 
 

Kommentit

Suositut tekstit