Muurauksessa ratkaisee tuntuma tiileen ja laastiin


Kokenut muurari Carl Forsblom ahertaa Tikkurilan tulevan kirkon työmaalla. Hän on juuri saanut valmiiksi Asematien puolelle tiilistä muodostuvan ristikuvion.

 - Tällä hetkellä ristiä ei telineiden takaa näy, mutta sitten, kun ne poistetaan erottuu kuusi metriä korkea ja kolmisen metriä leveä kuvio. Sen muuraamiseen piirustusten mukaan taisi mennä kolmisen päivää, Forsblom kertoo.

Vaikka huhtikuinen sää on välillä tarjoillut yllätyksenä taivaan täydeltä lunta, ei se ole muurarin työtä haitannut.

- Tällaisella suojatulla työmaalla huput ovat niin hyvin päällä. Kova yli 10 asteen pakkanen tekisi muuraamisen vaikeaksi, mutta tänä talvenahan sellaisia säitä ei ole ollut.

Forsblom on työskennellyt muurarina jo lähemmäs 40 vuotta. Mitä muurarin ammatissa vaaditaan?

- No joskus sanottiin, että muurariksi pitää syntyä. Pitää olla tuntuma tiileen ja laastiin ja silmää sille, miten tekee. Täytyy tuntea, että kivi painuu tasaisesti ja nähdä vähän linjoja.

Tikkurilan kirkon tiilet on valmistanut vuodesta 1791 asti toiminut tanskalainen saman suvun omistuksessa pysynyt tiilitehdas Petersen. Monisävyiset tiilet on valmiiksi jaettu letkoihin. Muurarin ei tarvitse kuin katsoa, ettei liikaa samaa väriä tule peräkkäin.

 -Pyöritän myös aina kiveä ja katson, että ehjin puoli siitä on ulospäin. Näille tiilille ominainen pieni vaakasaumakinon tuntunut alun totuttelun jälkeen muurarin käteen mukavalta ja työtä keventävältä. Forsblom on ollut muuraamassa muitakin Tikkurilan seudun maamerkkejä.

-Heureka oli ensimmäinen urakkatyömaani. Ja joitakin vuosia sitten olin muuraamassa myös Pyhän Laurin kappelia, joten tämä on nyt jo toinen kirkollinen työmaani.

Kuva: Carl Forsblom



Kommentit

  1. Muurauksessa tekijän kokemus kyllä merkitsee. Tikkurilan kirkon muuraukset ovat ilo silmälle! Oli mielenkiintoista lukea tästä urakasta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit