Pääkaupunkiseudun vanhin vastaan nuorin



Kun Tikkurilan uusi kirkko valmistuu, on Tikkurilan seurakunnalla ja Vantaan ruotsinkielisellä seurakunnalla edessään erityislaatuinen tilanne. Niillä on silloin kirkkoinaan koko pääkaupunkiseudun vanhin rakennus eli Vantaan Pyhän Laurin kirkko ja toisaalta seudun uusin kirkko.

Saman alueen ihmisiä palvelevat rakennukset ovat keskenään hyvin erilaiset - vai ovatko sittenkään?
Pieni leikkimielinen listaus selventää asiaa.

Rakennusvuosi

Pyhän Laurin kirkko Nykytiedon valossa kirkko on rakennettu 1450-luvulla. Paikalla on kuitenkin jo ennen sitä sijainnut kirkko. 

Tikkurilan kirkko Kirkko rakentuu parhaillaan. Sen on määrä valmistua adventiksi 2020.

Sijainti

Pyhän Laurin kirkko Helsingin pitäjän kirkonkylässä. Kirkko oli valmistuessaan ympäröivän maaseutualueen keskus. 


Tikkurilan kirkko Kirkko rakentuu kasvavaan ja vireään kaupunkikeskukseen, joka on parhaillaan muutenkin muutoksessa. Ja tietenkin Tikkurila on osa koko pääkaupunkiseutua. 

Suunnittelija

Pyhän Laurin kirkko Ei tunneta varmasti. Kirkon uskotaan olevan niin kutsutun Pernajan mestarin käsialaa. Suomessa mestarin suunittelemina pidetään myös Porvoon tuomiokirkkoa, Pernajan kirkkoa, Sipoon vanhaa kirkkoa ja Pyhtään kirkkoa.

Tikkurilan kirkko Arkkitehtitoimisto OOPEAA, pääsuunnittelija arkkitehti Anssi Lassila. 

Julkisivun materiaali

Pyhän Laurin kirkko Harmaakivi. 

Tikkurilan kirkko Tiili. 

Taide

Pyhän Laurin kirkko Keskiajalla kirkossa on luultavasti ollut eri pyhimyksille nimettyjä pieniä alttarialueita. Pääalttarin alttarikaapissa oli puisia veistoksia, joista kirkossa edelleen ovat Maria ja lapsi. naispyhimys sekä Pyhä Dominicus. Alttarin yläpuolella on lasimaalaus, jonka on lahjoittanut konsulinna Maria Ekman vuonna 1894. Lasimaalauksen alla on pieni maalaus, joka on tehty Leonardo da Vincin Pyhän ehtolllisen mukaan. Kattoholveja peittävät koristelut ja valaisevat kattokruunut. 

Tikkurilan kirkko Kirkon tuleva taide ei vielä ole tiedossa. Jännittävää! 

Hautausmaa

Pyhän Laurin kirkko On. Kirkon ja viereisen modernin kappelin ympärillä levittäytyvä hautausmaa täyttyy pyhäinpäivänä ja jouluaattona kynttilämerestä, kun ihmiset käyvät muistamassa kuolleita läheisiään.

Tikkurilan kirkko Kirkolle ei ole tulossa hautausmaata.

Asuntoja ympärillä 

Pyhän Laurin kirkko Kyläläiset ovat perinteisesti asuneet kirkon lähistöllä. Kaunis puinen pappilarakennus oli aiemmin kirkkoherrojen asunto, nyttemmin seurakuntien vuokrattava juhlatila. 

Tikkurilan kirkko Tikkurilassa asuntoja tulee samaan kortteliin kirkon kanssa. Opiskelija-asuntojen lisäksi kirkon viereen tulee niin omistus- kuin vuokra-asuntoja.

Kahvila

Pyhän Laurin kirkko Kahvitupa Laurentius toimii kirkon pihapiirissä yli 200 vuotta vanhassa puurakennuksessa.

Tikkurilan kirkko Kirkkoon on tulossa katutasoon kahvila. Millainen siitä tuleekaan - mitä mahdollisuuksia!  

Kellojen sijainti

Pyhän Laurin kirkko Kellotapuli sijaitsee erillään kirkosta. Nykyään kellotapulina toimiva rakennus saattaa olla itse kirkkoa vanhempi, sillä sen perustuksista on löytynyt puunkappaleita, jotka ajoittuvat 1300-luvun puoliväliin.

Tikkurilan kirkko Kellot tulevat sijaitsemaan kirkkorakennuksen yhteydessä. Yhtä kaikki, ne kertovat ilon ja surun viestejä kuten Pyhässä Laurissakin.

Ihmiset kirkossa

Molemmat kirkot ovat paikka ihmiselle huo'ata surujaan ja iloita ilojaan. Ne ovat paikkoja kohtaamiselle ja kohdatuksi tulemiselle. Rukouksille, hiljaisuudelle, häille, kasteille ja hautajaisille. Musiikille, suurille ja pienille hetkille, avulle, armolle, elämyksille  ja helpotukselle. 


Kommentit

Suositut tekstit