Katto kasvaa maksaruohoa


Tikkurilan tulevan kirkon yksi kattomateriaaleista tulee olemaan maksaruoho. Ensi kuulemalta erikoinen ajatus, mutta tokihan katoilla on ennenkin kasvatettu ruohikkoa.

Kirkkoon tulee siis viherkatto, joka kattaa noin puolet rakennuksen peittoalasta eli hieman alle 600 neliömetriä. Se sijoittuu kirkkokorttelin toimisto-osan katolle ja kattopinnalle kirkon korkean huipun ja toimisto-osan katon välillä. Kirkon korkean osan katto verhoillaan kattotiilellä.

Koska vihreä osa tulee osittain tasakatolle, se ei tule näkymään hallitsevasti Tikkurilan katukuvassa. Lähitalojen ylemmistä kerroksista vihreys toki näkyy. Kadulla kulkija voi kuitenkin ajatella, että vähän pään yläpuolella kasvit koko ajan tekevät työtään, yhteyttävät ja parantavat kaupunki-ilmaa, toimivat hiilinieluina ja vähän ehkä vaimentavat ääntäkin.

Maksaruoho on viherkaton pää”rakennusaines”. Se on kivikkokasvi, joka viihtyy kuivissa olosuhteissa ja sitoo kosteutta paksuihin lehtiinsä. Vähimmillään kasvualusta voi olla vain muutaman sentin paksuinen. Näin viherkatto ei aiheuta kohtuuttomia kuormia kantaville rakenteille.

Tikkurilan kirkkokorttelissa viherkatto on osa hulevesien hallintaa. Kasvillisuus viivyttää sadeveden kulkua, mikä helpottaa olosuhteiden hallintaa esimerkiksi voimakkailla sateilla.

Viherkatto suojaa myös alapuolellaan olevia rakenteita, kuten vedeneristeenä toimivaa huopakatetta. Viherkattorakenne on pintarakenne eli se tulee normaalin vesieristetyn kattorakenteen päälle. Kirkon tapauksessa viherkattopintaa tulee sekä ns. käännetyn katon yhteyteen, jossa vesieristeet ovat lämmöneristeen alla, mutta myös puurakenteisen vesieristetyn kattorakenteen päälle.

Maksaruohon istutustalkoita kirkkokorttelin katolle ei ole tulossa, vaikka ajatus hauskalta tuntuisikin. Viherkatto tulee toimittajalta valmiina pakettina, joka sisältää kaikki tarvittavat rakennekerrokset, kuten juurisuojat, salaojituskerroksen ja kasvualustan.

Teksti: Katriina Harviainen  Asiantuntijana kirjoituksessa on ollut arkkitehti Iida Hedberg arkkitehtitoimisto OOPEAA:sta.

Kommentit

Suositut tekstit