Uusi kirkko on täynnä lukuja

Lujatalon työpäällikkö Rami Tapanainen kirkon työmaalla.

Tikkurilan kirkon rakennustyömaalla on edetty siihen vaiheeseen, että uuden kirkon rakentaminen on alkanut.

-Vanhan kirkon purku sujui suunnitellusti ja helmikuussa alkoivat uuden kirkon maanrakennustyöt. Esimerkiksi maankaivuutöitä, maantäyttötöitä, paalutustöitä, salaojien asennusta ja kirkon pohjan alustäyttöä on tehty. Hyvällä fiiliksellä ja innolla edetään, takana on pitkä 14 kuukauden kehitysvaihe- ja valmistelujakso, kertoo pääurakoitsija Lujatalon työpäällikkö Rami Tapanainen.

Tapanainen sanoo, että työmaa on harvinaisuus paitsi siinä, että rakenteilla on kirkko, myös siinä suhteessa että se herättää ohikulkijoissa kiinnostusta tavallista työmaata enemmän.

- Kysymyksiä tulee viikoittain. Esimerkiksi sitä on kysytty, vajoaako uusi kirkko. Tähän olen vastannut että kirkko ei voi vajota, se on paalutettu peruskallioon asti. Purkuvaiheessa taas on kummasteltu purkujätteen suurta määrää.

Huhtikuussa työmaalla päästään aloittamaan kirkon ensimmäisen kerroksen ontelolaattojen asennus. Siihen mennessä kirkon ensimmäiset betonipilarit ovat myös pystyssä.

-Isommassa määrin seiniä alkaa syntyä elokuussa. Silloin paikoillaan on kirkon alapohja eli ensimmäisen kerroksen lattia.

Kirkko on pullollaan lukuja: uuteen kirkkoon tulee 11 000 neliötä betonipintoja, kirkkosalin puurimoitetun katon pinta-ala on noin 1500 neliötä, erilaisia kaiteita kirkkoon tulee 198 metriä. Kokonaan kirkko nielee noin 2000 kuutiometriä valmisbetonia, tämän kuljettamiseen tarvitaan noin 400 kuorma-autokuljetusta työmaalle. Betonielementtejä on noin 600 kappaletta, ja ne tuodaan tontille yli 150 rekka-autolla. Betonipaaluja kirkkoon tulee 300 kappaletta. Lisäksi kirkko rakentuu lukuisasta määrästä erilaisia pinnoitteita, rakennuslevyjä, eristeitä, maaleja, puuta, terästä, lasia ja tekniikkaa.

-Rakennuksessa on ainutlaatuisia ratkaisuja julkisivussa ja katossa. Ulkonäkö – ja laatuvaatimukset ovat hyvin monipuoliset ja korkeatasoiset.

Hektisimmillään rakentaminen on alkuvuodesta 2020, jolloin työmaalla ahertaa eniten työntekijöitä, työmaan vahvuus on tällöin keskimäärin  50 - 70 henkeä. Silloin käynnissä ovat vesikatto-,  talotekniikka-, ja julkisivutyöt sekä moninaiset sisätyövaiheet. Kuluvana keväänä työmaalla työskentelee keskimäärin noin 25 henkeä.

-Rakentamiseen liittyy taustalla lähes vastaava joukko suunnittelijoita, valvojia, päälliköitä, kustannuslaskijoita, hankintahenkilöitä, konsultteja, tilaajan edustajia ja käyttäjiä, jotka yhdessä määrittelevät ja ohjaavat suunnitelmat työmaatuotannolle.

Valmis kirkko on tarkoitus ottaa käyttöön loppuvuodesta 2020. Vantaalta löytyy pääkaupunkiseudun vanhin rakennus, Pyhän Laurin kirkko. Kun Tikkurilan kirkko on valmis, on Vantaalla myös pääkaupunkiseudun uusin kirkko.

Kuva ja teksti: Lotta Numminen

Kommentit

Suositut tekstit