Näitä ehdotettiin Tikkurilan kirkon aikakapseliin – katso ehdotukset


Kysyimme jokin aika sitten ehdotuksia siitä, mitä Tikkurilan kirkon perustuksiin laitettavaan aikakapseliin kannattaisi meidän ajastamme tallettaa. Vastauksissa heijastuivat niin huomiot nykyajasta, huoli ympäristöstä kuin kritiikki poliitikkoja kohtaan. Blogin sähköpostin lisäksi aihetta kommentoitiin esimerkiksi Helsingin Sanomien uutisen kommenttikentässä, suullisesti ja Facebookissa.

Tässä joitakin esillä olleita ehdotuksia:

”Sinne kannattaa säilöä erityisesti realistisia ennustuksia tulevaisuudesta, koska niitä harvempi lukee tältä ajalta enää 150 vuoden kuluttua.”

”Vanhan kirkon aikakapselitiedot voi lisätä uuden rakennuksen aikakapseliin. Tällöin jälkipolvet pääsevät aikanaan tutustumaan vanhan ja uudemman rakennuksen syntyajan historioihin. ”

Useampikin ehdotti mukaan laitettavaksi älypuhelinta:

”Tätä päivää muotoilultaan edustava älypuhelin, päivän lehti, kolikot, kaularisti, kotimainen kirja ja Raamattu sekä bitcoin.”

Myös nykyaikaan liittyvät huolenaiheet näkyivät:

"Nyt kun ilmastonmuutos, rakentaminen ja ihmisen kädenjälki vahvasti näkyy nykyisyydessä ja lähimenneisyydessä, kutsun lintubongareita kopioimaan vuosittaiset sää-, luonto- ja lintuhavainnot jälkipolville tutkittavaksi. Koskaan ei tiedä milloin taas luonto tulee olemaan ns. "out"

Kritiikkiä ja huumoriakin oli useammassa ehdotuksessa:

”Ehdotan että uuteen kapseliin laitetaan Sote-suunnitelma ja Hanhikiven ydinvoimalan suunnitelma, sitten voidaan 100 vuoden päästä katsoa eroavatko paljon senhetkisistä, koska todennäköisesti kummankaan kanssa ei vielä siihen mennessä ole tullut valmista.”

Myös siitä huolehdittiin, että aikakapselin sisällössä näkyisivät perinteet:

”Laittakaa nyt kuitenkin myös se, mitä kapseliin yleensä tavataan laittaa eli päivän lehti ja kolikoita.”

”Tavaraehdotuksia:
HSL matkakortti
Kirkko ja kaupunki-lehden viimeisin numero
Rippileirin ohjelma kesältä 2018, ehkä joku ystävyysnauha tai muu vastaavaa
Printit seurakunnan, arkkitehtitoimiston ja pääurakoitsijan rakennusprojektia koskevista verkkosivuista.
Kirkon työntekijän kulkukortti
Tyypillinen kotiavain (vanhempi tai uusi Abloy)
Kolikoita, pankkikortti, printit mobiilimaksamiseen liittyvän sovelluksen sivuilta ja kuvia kännyköistä
Nuotit ja sanat sopiviin virsiin”


Aikaa symboloimaan ehdotettiin esimerkiksi parkkikiekkoa:

”Ehdotan, että aikakapseliin laitetaan kolme esinettä: parkkikiekko, taizen-risti ja puretussa kirkossa käytetty ehtoollispikari. Parkkikiekko kertoo muovin kulutuksesta ja elämän hektisyydestä ja on todennäköisesti väistyvä ilmiö. Parkkikiekko katkaisee/varaa ajan johonkin, vaikkapa hiljentymiseen tai kirkolla käymiseen. Risti on visuaalinen kuvaten tämän ajan visuaalisuuden runsautta ja samalla saadaan risti-symbolin lisäksi mukaan Jeesus sekä ajatus kirkon tarjoamasta mahdollisuudesta hiljaisuuteen ja rukoukseen. Ehtoollispikari liittää edellisen kirkon uuteen ja muistuttaa meitä koko kristikunnan yhteydestä.”

Kiitos hyvistä ehdotuksista! Nyt on aika miettiä, mitä aikakapseliin tallennetaan.

Kommentit

Suositut tekstit