Taide on osa pyhyyden kokemusta



Kun kirkkokierroksilla on päässyt tutustumaan kirkkoon on  moni ihastellut rakennuksen arkkitehtuuria - ja sen kiinteänä ja sitä täydentävänä osana kirkon taidetta. Katsotaan siis tässä postauksessa vielä lähemmin taiteilija - arkkitehtikaksikko Jaana Partasen ja Heikki Lamusuon teoksia.
Taiteilijat kuvailevat Tikkurilan kirkon taiteen suunnittelua pitkäksi ja mielenkiintoiseksi prosessiksi. 

- Tämä on ollut tutkimusmatka kristikunnan historiaan, Tikkurila on sen jatkumoa ja osa sitä kokonaisuutta. Oli kunniatehtävä päästä tekemään pyhän tilaan ja rauhoittumisen paikkaan teosta, joka on osa pyhyyden kokemusta ja tukee ihmisen kohtaamista toisen ihmisen ja Jumalan kanssa, Lamusuo sanoo. 



Taideteoksista "Toivo" näkyy kirkon julkisivun tiilissä. Tiilet on valmistanut vuodesta 1791 asti toiminut tanskalainen saman suvun omistuksessa pysynyt tiilitehdas Petersen. Tiilien moninaisuus heijastelee seurakunnan jäsenten moninaisuutta. Osa tiilistä on käsin painettuja erikoistiiliä, joista löytyy raamatunlauseita, jotka opastavat oman itsen, toisen ihmisen sekä Jumalan kohtaamisessa. Tavoitteena on, että ohikulkijan katse poimisi tästä Toivo-teoksesta aina jotakin hieman uutta, kuin kirjastosta ikään.





Kirkkosalin lasiseinissä on niihin poltettua digitaaliprinttiä. Osittain läpikuultavan teoksen nimi on Ikuisuus. Kristillisiä symboleita esittävän teoksen luonne vaihtelee vuoden- ja vuorokaudenajan sekä valaistuksen mukaan.
- Muutoksen tuntua tulee myös, kun ihmiset kävelevät sen takaa ja näiden vaatteiden värit sekä varjojen leikki näkyy. Pinta on jatkuvasti muutoksessa ja muuttuva, Partanen sanoo.



Kirkkosalin betoniseinään on veistetty 3,5-metrinen risti ”Usko”, jota tehostaa kullanvärinen pinnoite.

 

Vastapäisellä seinällä on betoniin veistetty kastepuu ”Rakkaus”, jonka uniikkeihin lasihedelmiin kiinnitetään kastettujen lasten nimiä.

(Kuvat: Marianna Siitonen, Kastepuu: Meiju Riihelä)

Haluatko kuulla ja nähdä lisää? Kirkkokierrokselle pääsee nyt myös virtuaalisesti alla olevan videon kautta. Esittelijänä toimii Meri-Anna Hintsala. 



 

Kommentit

Suositut tekstit