Tikkurilan kirkon entinen kello soi pian pienessä saksalaiskylässä

 

Kellon matka kohti Saksaa alkaa. 

Vanhan Tikkurilan kirkon kelloista yksi on lähtenyt matkaan kohti Saksaa. Kyseessä on puretun kirkon kelloista keskimmäinen, noin 750-kiloa painava kello.

-         - Perillä kello saa uuden elämän Harz-vuoriston tuntumassa sijaitsevan Am Kurpark Zorgen kyläkirkon kellona. Kirkko sijaitsee laaksossa ja kello menee kellotorniin kukkulalle siellä ennestään olevan vanhan kellon pariksi. Ne soivat kauniisti yhteen, kertoo kirkontorniteknikko Supavit Nummelin.

Nummelinin mukaan kellon ääni sattui olemaan sopiva tuohon tarkoitukseen. Tikkurilan uuden kirkon kellopeliin sointi oli taas liian matala, eikä olisi kuulostanut hyvältä uusien viritettyjen kellojen rinnalla. Alkujaan kelloa harkittiin myös sulatettavaksi uusiin kelloihin, mutta seoksen epäpuhtauden vuoksi suunnitelmasta luovuttiin liian riskialttiina. Nummelinin mukaan kirkonkellojen keskimääräinen käyttöikä on tuhannen vuoden paikkeilla, mutta vääränlainen kellonkieli ja liian painava taikka pieni soittoautomatiikka voi hajottaa kellon kuin kellon puolessa vuodessa.

-         -  Vanhassa tornissa Suomessa kelloa on läpätty magneettivasaralla, eikä keinutettu, joten se on nyt hyvässä kunnossa otettavaksi käyttöön Saksassa, jossa sitä soitetaan keinuttamalla.

Tikkurilan kirkon uuteen tornikellopeliin eli carilloniin voitiin kuitenkin ottaa yksi Tikkurilan vanhan kirkon kelloista - 450 kiloa painava a1 . Sen lisäksi kellopelissä on 30 uutta kelloa, joista kevyin on noin 10 kiloa ja suurin 108 kiloa. Kellot on valanut hollantilainen kellovalimo Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij.  

Tikkurilan kirkon uuden kellopelin kelloja. 
 Kuvat: Supavit Nummelin

 

Kommentit

Suositut tekstit